Gaminkime lengvai!!!

Valentinos Tupperware Skonio vakarėliai

Koldūnai, kepti… su grybų padažu kovo 19, 2009

Ar mėgstate koldūnus? Naminius? Mes labai… ypač kai tingim gaminti valgyti, o šaldiklyje yra dėžutė užšaldytų koldūniukų. Reikėtų kada paruošti įvairių įdarų ir skonių, kad kiekvienam įtikti… Nes dabar pagrindiniai yra su mėsos įdaru.

Tiesa pasakius, ne ilgam juos užšaldau🙂 Nes kai tik paruošiu, tai mes tik koldūnai ir maitinamės🙂
Šį kartą… kepti koldūnai su grybų padažu… plikytos tešlos. Koks skanumėlis!!!

Koldūnai, Tupperware

Jums reikės:
Tešlai
100 g sviesto
250 ml vandens
1 a. š. druskos
2 v. š. aliejaus
1 puodukas (=250 ml) miltų

3 vnt. kiaušinių
3 puodukų miltų

Įdarui
faršo, svogūno, druskos ir prieskonių
šaukšto vandens
Padažui
grybų, svogūno, pieno, miltų/krakmolo, prieskonių

Kibkim į darbą. Neišsigąskite tešlos, ji tikrai nėra sudėtinga.

Tešla. Užvirinkite vandenį, įdėkite sviestą, druską. Kai sviestas ištirps, po truputį berkite miltus ir pastoviai maišykite šaukštu/mentele. Maišyti reikia tol, kol tešla nesusisuks į gumulą aplink jūsų šaukštą.

Koldūnai, Tupperware

Gautą masę palikite atvėsti. Kai atvės, po 1 kiaušinį įmuškite į tešlą ir gerai išsukite. Vėliau suberkite likusius miltus (miltų sunaudojau šiek tiek mažiau. Tiesiog žiūrėkite pagal tešlą, kad būtų minkšta ir elastinga). Pastaba: 1 puodukas = 250 ml.

Palikite tešlą „pailsėti“ apie 20-30 min. Beje tešlą galite palikti ir kitai dienai. Būna net skanesnė (aš iš šios tešlos ruošiu čeburekus, tai čeburekai kitą dieną skanesnį)!

Įdaras. Aš visad perku mėsą ir ją malu (tiksliau net sukapoju) namie. Į paruoštą faršą įdėkite susmulkintus svogūnus, įberkite prieskonių. Aš dar įpilu šiek tiek vandens.

O dabar į darbą… Ruošiu koldūnus aš žinoma su Tupperware koldūnų/ravioli forma. Iškočiojam 1 tešlos lakštą (nelabai plonai). Uždengiam koldūnų/ravioli formą (galite pabarstyti šiek tiek miltais), šaukštelių įdedame įdarą. Uždengiam 2-ų tešlos lakštu (kočioju plonesnį, nei pirmą). Lengvai pabarstai miltais. Kočėlu lengvai prispaudžiu tešlą ties ribomis (iš viršaus). Ir tada jau kočioju (bet stengiuos nuo vidurio link kraštu).

Kartais, kai tešla nėra minkšta, patariama vandeniu ar kiaušinio plakiniu sutepti koldūnų kontūrų linijas (1 tešlos lakšto). Aš to nedarau: svarbu tešla būtų minkšta ir elastinga – ir ji gerai sukibs.

Koldūnai, Tupperware

Jei turite talpą (pvz., Tupperware CoolSmart 3l), apverskite formą ir išstumkite koldūnus su šaukšteliu. Koldūnus lengvai pabarstau miltais (jei iki to nesu barsčius), kad šaldant jie nesuliptų.

Liko iškepti… Kepiau keptuvėje (aliejaus pyliau truputį daugiau nei įprasta ). Tuo tarpu paruošiau padažą: apkepinau grybus ir susmulkintus svogūnus, užpyliau pienu (suplaktu su krakmolu ir prieskoniais) ir paviriau. Padažą ruošiau mikrobangų krosnelėje, tai užtrūko apie 6-7 min.

Koldūnai, Tupperware

Skanaus!!!

Ką naudojau Tupperware?
Koldūnų forma
Padėklas, kočėlas
MicroPlus indas (padažui ruošti)
Greitkratis (pienui suplakti su krakmolu ir prieskoniais)
Mini QuikcChef (svogūnui susmulkinti)

Tai ne vienintelis receptas, pagal kurį gaminu koldūnus (nors manau, vienintelio ir nėra. Juk kiekviena šeimininkė ruošia kitaip!). tad vėliau pasidalinsiu su paprastos tešlos receptu. Šį kartą dar sykį SKANAUS! Eksperimentuokite, ir jums patiks!

 

14 Responses to “Koldūnai, kepti… su grybų padažu”

  1. Jurga Says:

    o nėra tešla per daug riebi??
    nors atrodo labai super🙂

  2. valentynka Says:

    Jurga, tiesą pasakius, net neatkreipiau dėmesį į tą riebumą. Visgi kepiau aliejuje – tai jau nuo to rieboki… Kai virėm, tai vėl “nekrito į akį” tas riebumas…

    Aš šią tešlą naudoju čeburekams. Tai man labai ji patinka. Savotiškai čia gavosi maži čeburekiukai🙂

  3. Rimante Says:

    Labas,
    O virti, tokios teslos koldunus galima ?
    Jei taip, kaip ilgai?

    Rimantė

  4. valentynka Says:

    Rimante, taip, galima. Kiek laiko? Hmmm… Kaip ir visi koldūnai🙂 Tikrai neilgiau…

  5. odeta Says:

    pasigaminau pagal sy jusu recepciuka liuks tesliuke,skanu!!

  6. valentynka Says:

    Šaunu, kad patiko!
    Nebandžiau kepti paprastos/įprastos tešlos koldūnus (reikės ir juos paandyti). Bet paįvairinti, su įdomesniai padažais tiks ir prie vaišių stalo…

  7. ew_a Says:

    o tai kiek isviso reikia miltu, nes recepte parasyta kad reikia 250 ml miltu ir dar triju puodeliu po 250 ml? tai isviso gaunasi 4 puodeliu reikia?

  8. valentynka Says:

    3 puodelių po 250 ml. Viso 750 ml (+-)

  9. ggg Says:

    Tai išeitų, kad į verdantį vandens-sviesto misini reikia deti viena puodeli miltu, o galiausiai likusius du? nes recepto ingridientu sarase miltai minimi du kartus..

  10. valentynka Says:

    Viso 4 puodukai: 1 puodukas į vandens-sviesto mišinį, likusius 3 (~ maždaug tiek, reik žiūrėti pagal tešlą) vėliau… Skanaus!

  11. ggg Says:

    Ačiū už geitą atsakymą – išbandysiu jau šiandien!!

  12. Evelina Says:

    Sveiki, pagaliau nsuprendžiau išbandyti TW gaminius, tiksliau koldūninę, ir netyčia suradau Jūsų puslapiuką. Viskas atrodo gana nesudėtingai, todėl noras tik dar padidėjo. Sakykite, kočiojant tešlą, reikia kuom nors patelpti kočėlą ir pagrindą (jie iš TW), kad tešla nekibtų? Nes kiek bandžiau sausainukų tešlas kočioti, tai viskas limpa.

  13. Rasa Says:

    Sveiki,noriu paklausti, su ta TW koldunu forma tokia koldunu forma gaunasi ar savo ranku darbo idejote?nes koldunai kaip rozytes nuotraukoje atrodo.Forma kaip suprantu ta melynos spalvos naudojote?aciu uz atsakyma

  14. Valentina Says:

    Sveiki. Forma mėlynos spalvos, koldūnų forma tokia ir gaunasi (kaip iškrenta iš formos, tokia ir yra), papildomai nieko daryti nereikia.


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s